Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gyógynövények...

2008.08.08

 

Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Áldott bogáncs (Cnicus benedictus, Carduus benedictus): Nevezik még áldottfûnek, keserû bogáncsnak, benedekfûnek. A druidák szent növénye, mindenekelõtt védelmet és erõt ad. A kertben termesztve távol tartja a háztól a tolvajokat.

Babér (Laurus nobilis): Annak idején a Hármas Istennõ papnõi babérlevelek égetésével növelték látnoki képességeiket. Ha babérlevelet tesznek a párnájuk alá, ez szintén ihletet adhat, és látomásokat hozhat. A babér semlegesíti az ártalmas hatásokat, és megszünteti az akadályokat.

Bazsalikom (Ocimum basilicum): Bazsalikom égetésével semlegesíthetik az otthonukat sújtó negatív befolyásokat. Ha valóban alapos megtisztulásra és védelemre vágynak, hintsenek a helyiségek sarkaiba kevés bazsalikomot, s tegyenek a fürdõvizükbe is.
 
Bodza (Sambucus nigra): A nyárközépi napfordulón a Fehér Hölgynek áldozták. A druidák jótékony és rontó varázslatokat is végeztek vele. Ha valaki a nyárközépi ünnepen megállt egy bodzabokor alatt, ugyanolyan hatása volt, mintha gombákból létrejövõ tündérkörbe állt volna, azaz meglátta a "kis nép" képviselõit. A bodzából készült varázspálcával elûzhetik a gonosz szellemeket vagy gondolatalakzatokat. A bodzasípból vagy bodzafuvolából elõcsalt dallamok ugyanilyen hatásúak.

Bojtorján (Arctium lappa): Áztassanak egy marék bojtorjánt egy vödör vízbe, és mossák föl vele a padlót. Ez távol tartja a negatív hatásokat, véd és megtisztít.
 
Cickafarkkóró (Achillea millefolium): Nevezik még egérfarkú fûnek, ezerlevelû fûnek, hétévi szerelemnek. Füstölõszerekhez adva jelentõsen fokozza a jósképességeket, ezenkívül szerelmi varázslatoknál is hatásos. Boldog házasságot eredményez.

Cédrus (Cedrus libani): Nevezik még az Élet Fájának, Arbor Vitae-nek, sárga cédrusnak. A druidák szent fája. A kontinens keltái annak idején cédrusolajban konzerválták az ellenségek levágott fejeit. Ha tenyerüket a levelekre helyezik, a föld energiái átáramolnak önökbe.

Diófélék, makkgubók: A druidák szentnek tartották, és számos varázslatukhoz felhasználták ezeket. Néha varázspálcájuk hegyére is makkgubót erõsítettek. A diófélék termékenységi varázslatoknál tesznek jó szolgálatot.

Éger (Alnus glutinosa): A druidák szent fája. A belet könnyen kitolhatják a friss, zöld égerhajtásokból, s eképpen nagyszerû sípot kapnak. Ha több hajtást összefognak, és egyik végüket facsappal, agyaggal vagy erre alkalmas, megszilárduló vegyülettel ledugaszolják, az így készült síppal megidézhetik az elementálokat. A sípból elõcsalt hangmagasság a hajtások hosszától függ. A régi babona, hogy a szeleket sípszóval elõ lehet csalogatni, innen származik.

Fehér üröm (Artemisia absinthicum): Belõle készül az abszint. A druidák szent növénye, varázshatása igen nagy; a holdistenségek uralma alatt áll. Nagyobb mennyiségben fogyasztva fölhalmozódik a szervezetben és erõsen mérgezõ hatású! Samhain (mindenszentek) idején más füstölõszerekkel együtt égetve megnöveli a jövõbe látás képességeit és a szerelmi esélyeket. Különösen a fekete ürömmel tanácsos párosítani. Fokozza a füstölõszerek ördögûzõ, védelmezõ hatását.

Fekete földitök (Bryonia alba, Bryonia dioica): Mérgezõ! Nevezik még angol mandragórának, hölgyek gyógyulásának és büdös gönyének is. Gyökerei helyettesíthetik a különben igen ritka mandragóragyökeret. Ha egy darab gyökeret pénzre helyeznek, pénz áll a házhoz.

Fekete nadálytõ (Symphytum officinale): Nevezik még pozdornak, fekete gyopárnak. A levelekbõl és gyökerekbõl készült teák, tinktúrák és borogatások gyorsítják a sebek és csonttörések gyógyulását és megszüntetik a kiütéseket. Útipoggyászuk nagyobb biztonságban lesz, ha mindegyik csomagban elhelyeznek egy darabka gyökeret.

Fekete üröm (Artemisia vulgaris): Nevezik mégtengerészdohánynak, boszorkányfûnek, öregembernek. A druidák szent növénye. Dörzsöljék be a friss növénnyel kristálygolyóikat és varázstükreiket, hogy megnövelje varázserejüket. A fekete üröm mágikus kisugárzása akkor a legnagyobb, ha telihold idején gyûjtik össze. Áztassanak negyed uncia (kb. 30 g) fekete ürmöt egy üveg borban hét napig, kezdjék a mûveletet újholdkor. Ha kis adagot leszûrnek és megisznak belõle, ez megélesíti látnoki képességeiket, többek között a kristályjóslás során. Ha a nyári napforduló idején gyûjtik, szerencsét hoz.

Fenyõ (Pinus spp.): A fenyõtobozokat maguknál hordva megnövelhetik termékenységüket. Kiváló tisztító fürdõt készíthetnek, ha tûlevelekkel megtöltenek egy laza szövésû zacskót, s fürdõvizet folyatnak át rajta. A szabadtéri varázslatok térségeit fenyõsöprûvel tisztíthatják és szentelhetik meg.

Fûz (Salix alba): A Hold hatása alatt áll, és a Fehér Hölgy fája. A fûzligeteket annyira szentnek tartották, hogy a papok, papnõk és kézmûvesek ide járultak, hogy ékesszólásra, látnoki képességekre, tehetségre és ihletre tegyenek szert. Ha kérnek valamit egy fûztõl, kössenek csomót egyik hajlítható hajtására, majd miután kívánságuk teljesült, oldozzák el ezt a csomót.

Galagonya (Crataegus oyacantha): Nevezik cseregalagonyának, májusfának is. A druidák szent cserjéje. A belõle készült varázspálcák erõs varázserõvel bírnak. A virágok felajzzák a férfiak erotikus fantáziáját.
 
Háromlevelû lóhere (Trifolium spp.): A druidák szent növénye, az isteni hármasságot jelképezi. Ha lóherét szednek, mindig hagyjanak ott valamit fizettség gyanánt, mert a lóhere a "kis nép" és a tündérek kedvenc növénye. Az oltárt lóherelevelekkel felékesítve valamennyi hármas isten elõtt tisztelegnek. Amennyiben magukkal hordanak egy lóherelevelet, ez szerencsét hoz és védelmet ad; a négylevelû lóherével a katonaság alól lehet kibújni.
 
Illatos macskamenta (Nepeta cataria):, A harcosok csatába indulás elõtt rágták, hogy megnöveljék küzdõkedvüket. Nagy, megszárított leveleit varázskönyvek könyvjelzõiként is használhatják jótékony befolyása miatt. Ha adnak belõle a cicának, ezzel természetfölötti kötelékekbe lépnek a házi kedvenccel.

Kamilla (Anthemis nobilis): Olyan a szaga, mint a friss almának, s már ezt az illatot beszívni is roppant megnyugtató. Szelíd altatószert készíthetnek, ha két teáskanál kamillát öt percig forró vízben áztatnak. El is égethetik, vagy bõségzsákjukhoz tehetik, hogy megnöveljék vagyonukat.

Kerti kakukkfû (Thymus vulgaris), Mezei kakukkfû (Thymus serpyllum): Kakukkfûbõl és majoránnából fõzött teát öntve a fürdõvízbe megtisztulást hozó varázsfürdõt készíthetnek. A kakukkfûvel kitömött párna elûzi a rémálmokat. Ha temetésre hivatalosak, a kakukkfûág semlegesíti a gyászolók negatív kisugárzását.
 
Komló (Humulus lupulus):. Ha párnájukat szárított komlóval tömik ki, jó lesz az álmuk, és meggyógyulnak. Önmagában erős altató szer.

Kökény (Prunus spinosa): A druidák fekete viaszfigurákba vagy az ellenséget és rosszakarókat jelképezõ bábukba szúrtak a kökény tüskéivel. Mielõtt ezt elégetnék, akasszák rá a bajkeverõ nevét, vagy karcolják késükkel a viaszba. Egy-egy tüskét illesszenek a gyertyafigura homlokára, szívéreés hasára a következõ szavakkal: "Gonosz, térj vissza ahhoz, aki küldött. Én és az enyéim szabadok lettünk. Baj és ártás nem léphet be hozzánk. Ezennel levettem magunkról a rontást."

Körömvirág (Calendula officinalis):A körömvirágos oldatot a virágokból készítjük. A szemhéjat ezzel a folyadékkal bedörzsölve megláthatjuk a tündéreket. A párnába dugott virágok jósálmokat hoznak.

Macskagyökér (Valeriana officinalis): Szerelmi varázslatoknál, kivált összeveszések elsimításánál tesz jó szolgálatot. A párnába helyezve mély álmot ad. Bár a gyökérnek erõs, átható szaga van, némelyik macska jobban kedveli ezt, mint a macskamenta illatát.

Magyal (Ilex aquifolium): A téli napfordulót szentelték meg vele, ekkor magyallal díszítették fel az otthonokat. A ház környékén elültetett magyal leveszi az otthoniakról a rontást. Ha egy férfi egy zacskó levelet és bogyót hord magával, ez megnöveli férfiúi vonzerejét.

Majoránna (Origanum majorana), Vadmajoránna (Origanum vulgare): A majoránna, menta és rozmaring keverékének oldatát hintsék körbe a lakásban, mert védelmet ad. Ha egyes tárgyaik szorulnak védelemre, az oldat akkor is hatásos.
 
Orvosi tisztesfû (Stachys officinalis, Betonica officinalis, Stachys betonica): A druidák igen nagy varázserõt tulajdonítottak neki, mivel vele űzték el a rossz szellemeket, tartották távol a lidércálmokat és a rosszkedvet. A nyárközépi napfordulón megtisztulás és védelem céljából égették el. Hintsék meg az ajtók és ablakok környékét orvosi tisztesfûvel, s így védõgát jön létre az ártó befolyások ellen. Amennyiben rémálmok gyötrik önöket, készítsenek kispárnát, tömjék ki tisztesfûvel és helyezzék a rendes párnájuk alá.

Ökörfarkkóró (Verbascum thapsus): Áron vesszejének, bársonykának, pásztorbotnak. A porított leveleket néha "temetõ poraként" emlegetik és helyettesíthetik is ezt a különbözõ varázslatoknál.

 Orbáncfû (Hypericum perforatum): A kelták áthúzták a nyári napfordulók alkalmával gyújtott örömtüzek füstjén, majd csatában viselték, mert úgy hitték, hogy láthatatlanná tesz. Szellemek elûzésére is égethetik.

Rutafû (Ruta graveolens): A kelták varázslatelhárító tulajdonságait tartották nagy becsben, rutával le lehetett venni a rontást. A friss rutagallyal szenteltvizet hintettek szét áldás, megszentelés és gyógyítás céljából. Ördögûzõ és tisztító füstölõkeverékek részeként semlegesíti az ártó hatásokat és mozgásba hozza az eseményeket.

Salamonpecsét (Polygonatum multiflorum, P. odoratum): Hálaadó áldozat gyanánt égethetõ az elementáloknak.

Szemvidítófû (Euphrasia officinalis): Óvatosan forraljanak föl egy marék gyógynövényt jól záródó fedõvel letakart lábasban, fél liter vízben. Ezután szûrjék le a szemvidítófüvet és nyomkodják ki belõle a vizet minél alaposabban. Az így készült folyadékot tartsák jól lezárva fénytõl védett, hûvös helyen, de ne tegyék hûtõbe. Fél bögre ásványvízbe öntsenek fél teáskanál fõzetet; ha ezt megisszák, fokozza látnoki képességeiket.

Tiszafa (Taxus baccata): A téli napforduló uralma alatt áll, a halál és újjászületés isteneinek szent növénye. Az írek tõrmarkolatokat, íjakat és boroshordókat készítettek belõle. A bogyók mérgezõk! Fáját és leveleit a sírra helyezték, hogy így emlékezzenek meg az eltávozott lelkekrõl, és arról, hogy a halál mindössze rövidke állomás az újjászületések láncolatában.

Tölgy (Quercus robur):.Fájából varázspálcákat készítettek. A tölgy termését, a Kígyótojásként is emlegetett makkot sokféle ráolvasásnál alkalmazták. A legnagyobb megtermékenyítõ erõvel az éjszaka gyûjtött makk rendelkezik. A druida papok és papnõk a tölgy lombjainak suttogásából vagy a közöttük megtelepedõ ökörszem énekébõl olvasták ki jóslataikat. A tölgylevelek égetése megtisztítja a légkört.

Vadrózsa (Rosa rubiginosa): A kerti rózsát ezzel a szép növénnyel is helyettesíthetik. Ha látnoki álmokra vágynak, hintsenek két teáskanál friss vagy szárított rózsaszirmot forró vízbe, fedjék le, és hagyják állni öt percig. Igyák meg a fõzetet lefekvés elõtt. Ha a szirmokat szerelmi füstölõszerekkel együtt égetik el, megnövelik a szerelmi varázslatok sikerének hatásfokát.

Vasfû (Verbena officinalis): Nevezik még bájolónövénynek, uborkafûnek, verbénának. A druidák szent fája, számos rítushoz és ráolvasáshoz fölhasználták. Annyira nagy becsben tartották, hogy alkalomadtán vasfûáldozatot is helyeztek az oltárra. Elégetve távol tartja a rontást, de jó szolgálatot tesz szerelmi varázslatoknál is, tisztító hatású, és pénzt hoz a házhoz. Erõteljes hatást gyakorol a másik nemre.

Vérehulló fecskefû (Chelidonum majus): Ha piros flanelbõl varrt zsákot megtöltenek vérfûvel, és a bõrük közelében viselik, ezzel elejét vehetik a törvénytelen bebörtönzésnek. A növényt háromnaponta cserélni kell